Internet i Web

Koja je razlika između interneta i web-a? Internet je globalna mreža koja povezuje uređaje. Zamislite internet kao ogromnu knjižnicu. Web ili World Wide Web je skup informacija kojima možemo pristupiti putem interneta. Internet možemo zamisliti kao ogromnu knjižnicu, a web kao knjige tj- sadržaj kojem možemo pristupiti u toj knjižnici.

Internet možemo zamisliti kao ogromnu knjižnicu, a web kao knjige tj- sadržaj kojem možemo pristupiti u toj knjižnici
Internet možemo zamisliti kao ogromnu knjižnicu, a web kao knjige tj- sadržaj kojem možemo pristupiti u toj knjižnici.

Protokol

Dakle internet je svjetska mreža koja se sastoji od povezanih ili umreženih računala. Sva ta računala koriste isti “jezik” za komunikaciju. Taj jezik nazivamo protokol. Protokol je dogovoreniniz pravila koje treba slijediti kako bi računala mogla uspješno komunicirati (više o konceptu komunikacijskih protokola: https://en.wikipedia.org/wiki/Communication_protocol).

Postoji čitav niz protokola za komunikaciju putem interneta. Za sada ćemo još samo spomenuti da protokole dijelimo na slojeve na kojima se oni primjenjuju. Primjeri slojeva su aplikacijski i transportni sloj. Aplikacijski sloj sadrži protokole koji se odnose na mrežne procese vezane uz aplikacije, između ostalog ovdje se nalaze protokoli HTTP, FTP, DNS, itd. Transportni sloj se odnosi na protokole koji služe za uspostavljenje veze, pouzdanost i prijenos podataka i sadrži protokole kao što su TCP i UDP. Više o modelima podjele protokola na slojeve i samim slojevima pročitajte na https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Protocol.

Klijent i server

Uređaji spojeni na internet imaju jednu od dvije uloge – mogu biti klijent ili server. Klijenti su najčešće web preglednici ili drudge aplikacije korisnika koji koriste uređaj spjen na internet. Serveri ili poslužitelji su računala na kojima su pohranjene web stranice, mjesta i aplikacije. Kada klijentski uređaj želi pristupiti tom sadržaju, kopija tog sadržaja se prenosi do klijenta gdje se prikazuje u web pregledniku ili drugoj aplikaciji.

IP adresa

IP adresa je jedinstvena brojčana oznaka računala na internetu. Može biti statična i dimamična – jednostavno objašnjenje je da je kod statičnih IP adresa uvijek ista i to najčešće koriste tvrtke ili pružatelji servera, dok se dinamične mijenjaju u nekom periodu, npr. svakih 24 sata i najčešće se koriste za kućne korisnike. Više možete naučiti na https://en.wikipedia.org/wiki/IP_address

Kako klijenti pronalaze servere?

Jedan od važnih dijelova interneta je DNS (Domain Name System) ili “telefonski imenik za web”. DNS sadrži informacije o domenama i IP adresama tj. adresama na kojima se nalaze serveri. To nam omogućava da ne trebamo pratiti IP adrese nego ljepšenazive. Npr. umjesto IP adrese 142.250.180.195 u naš preglednik možemo upisati www.google.com. Dakle naš pružatelj internet usluga (ISP – Internet Service Provider) koristi DNS kako bi saznao s kojeg servera treba preuzeti sadržaj.

Pružatelj internet usluga (ISP - Internet Service Provider) koristi DNS kako bi saznao sa kojeg servera treba preuzeti sadržaj.
Pružatelj internet usluga (ISP – Internet Service Provider) koristi DNS kako bi saznao sa kojeg servera treba preuzeti sadržaj.

 

Kako radi web?

Web tj. sadržaj na internetu najčešće konzumiramo kroz web preglednik (web browser) na uređaju koji je povezan na internet (računalo, mobitel, sat, tv, itd.). Vrlo pojednostavljeno, podaci koji se razmjenjuju između servera i našeg web preglednika odnose se na strukturu, stil i ponašanje.  Struktura se definira pomoću HTML-a, stil pomoću CSS-a, a ponašanje pomoću JavaScript-a. To su tehnologije koje ćemo obraditi u idućim lekcijama.

Struktura, stil i ponašanje web sadržaja
Struktura, stil i ponašanje web sadržaja